
Amsterdam 750
Vier de stad in het Rijksmuseum
Vanaf 27 oktober viert het Rijksmuseum één jaar lang het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Van een rondleiding over de stad tot een tentoonstelling in samenwerking met een ander Amsterdams museum. Lees meer over hoe wij dit jubileum vieren.
Amsterdam 750 rondleiding
Al 750 jaar is Amsterdam een stad die groeit, bloeit en bruist. Inwoners vanuit alle windstreken hebben de stad gemaakt tot wat ze nu is. In deze rondleiding worden bezoekers mee op reis genomen door de geschiedenis van Amsterdam. In deze reis door de boeiende geschiedenis van de stad, aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum, wordt gekeken naar gebeurtenissen en bewoners die hun stempel op de stad hebben gedrukt. Schippers, immigranten, schilders, kinderen, mannen en vrouwen, met elkaar hebben zij de stad gemaakt. 750 jaar geschiedenis van Amsterdam in een uur. Benieuwd naar de rondleiding? Lees hier meer.
Ode aan 750 jaar Amsterdam in de prentenkabinetten van het Rijksmuseum
Met meer dan een half miljoen prenten en tekeningen is de collectie van het Rijksmuseum een van de grootste ter wereld. Denk aan gravures, etsen, houtsneden, litho’s en foto's, van 1440 tot nu. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal wisselen we elk halfjaar de selectie in de prentenkabinetten en kunnen we steeds nieuwe verhalen delen. Deze keer is er speciale aandacht voor 750 jaar Amsterdam, de prentkunstcollages van Michael Snijders en de tekeningen van Gerard de Lairesse.
Van jonge handelsstad tot het Amsterdam van nu: drie prentenkabinetten tonen hoe de stad door de eeuwen heen veranderde en groeide. Zo is in het prentenkabinet van de middeleeuwen en renaissance het werk van Cornelis Anthonisz (1505 – 1552) te zien. Centraal staat de indrukwekkende plattegrond uit 1544, gedrukt van twaalf houtblokken, waarin Anthonisz zonder moderne hulpmiddelen de gebouwen, het havenfront en de polders in beeld bracht.
Tentoonstelling: Artus Quellinus - Beeldhouwer van Amsterdam
Ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum van Amsterdam werken het Rijksmuseum en het Koninklijk Paleis Amsterdam samen en presenteren de tentoonstelling Artus Quellinus - Beeldhouwer van Amsterdam.
Artus Quellinus is de grootste beeldhouwer uit de 17de eeuw. De Vlaming Quellinus is de kunstenaar die het stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis Amsterdam, rijkelijk versierde met marmeren en bronzen beelden. Van het iconische beeld van Atlas tot de verfijnde sculpturen in de Burgerzaal en de Nachtwacht van de beeldhouwkunst: de Vierschaar. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een topbeeldhouwer die lang onderbelicht is gebleven en het verdient (her)ontdekt te worden en is te zien van 18 juni t/m 27 oktober 2025.
Opleidingstraject De Nieuwe Stadshovenier
Sinds 2021 kunnen aanstaande hoveniers een stage/opleidingstraject volgen in de tuin van het Rijksmuseum. Dit project is voortgekomen uit het mbo-project Groen in het Rijksmuseum. Afgelopen september is een bijzondere editie van het opleidingstraject van start gegaan. In het kader van 750 jaar Amsterdam werken het Rijksmuseum, de gemeente Amsterdam en Yuverta samen om de nieuwste kennis over het vak aan te bieden en het ambacht hovenier in het zonnetje te zetten. De tuin van het Rijksmuseum is een goed voorbeeld van een tuin waar aandacht resulteert in een bloeiende stadsoase waar de natuur gevierd wordt. De gemeente Amsterdam geeft dit jaar vijf groenbeheerders de mogelijkheid om deel te nemen aan het opleidingstraject van het Rijksmuseum.
Iconen van de stad
Het mbo-talentprogramma Iconen van de stad is een nieuw initiatief waarbij ieder jaar een lichting van 60 mbo-studenten in contact komt met Amsterdamse bedrijven en organisaties in diverse sectoren. Dit programma biedt studenten de kans op persoonlijke ontwikkeling en netwerkopbouw, en ook het Rijksmuseum doet hieraan mee.
De studenten duiken een dag in de wereld van het Rijksmuseum. Want wie werken er in het museum en wat voor werkzaamheden vinden er plaats? Tijdens een rondleiding wordt de blik gericht op de meesterwerken die het museum tot leven brengen. De middag wordt afgesloten met een workshop, waarin de studenten ontdekken wat hen zelf tot een icoon maakt.
Eberhardjes Rijksmuseum
Sinds 5 mei 2018 heeft Amsterdam een eigen koekje: het Eberhardje, dat wordt geserveerd bij de koffie in het Rijksmuseum café. Dit koekje is vernoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Ter gelegenheid van Amsterdam 750 jaar is er een speciale Rijksmuseum editie ontwikkeld, met de mannen van de Nachtwacht op de verpakking. De Eberhardjes zijn vanaf nu verkrijgbaar in de Rijksmuseum Shop.
Amsterdam 750
Diverse activiteiten
t/m 27 oktober 2025
Waar
Rijksmuseum
Adres
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
Verwacht: tentoonstelling over Artus Quellinus
1 | 2
Opleidingstraject de Nieuwe Stadshovenier
1 | 2