Publicatiedatum: 22 september 2021 - 10:00

In opdracht van het Rijksmuseum brengt fotograaf Henk Wildschut de impact van het coronavirus op de maatschappij in beeld. Wildschut volgt niet de waan van de dag, maar neemt in zijn fotografie letterlijk afstand waardoor de omvang zichtbaar wordt. Hij fotografeert met een heldere, quasi-klinische blik die de leegte, afstand, stilte en omvang dwingend in beeld brengt. De tentoonstelling Afstand is onderdeel van de jaarlijkse presentatie Document Nederland in het Rijksmuseum. Gelijktijdig is de fototentoonstelling Document Nederland Junior te zien. Tien jongeren fotografeerden onder leiding van Henk Wildschut de impact van corona op hun eigen leven. Beide presentaties zijn te zien van 1 oktober 2021 tot en met 16 januari 2022.

Ik heb de maatregelen gedocumeteerd die ons ruim anderhalf jaar tot social distancing dwongen en diepe sporen trokken in onze samenleving. De foto’s van pakhuizen vol mondkapjes, verlaten kantoren, testlocaties van de GGD, een leeg Theater Tuschinski, het mortuarium in een ziekenhuis, demonstraties of oudhollandse ijspret geven een beeld van een geladen tijd. De zorgen en het ongeduld enerzijds en de gelaten somberte anderzijds zijn misschien niet direct zichtbaar, maar iedereen die de foto’s ziet zal zich die gemengde gevoelens herinneren. Op deze manier heb ik als fotograaf geprobeerd de gecreëerde afstand te overbruggen.

Henk Wildschut, fotograaf

Corona-industrie

We zien de onvermijdelijke mondkapjes, lege straten en anderhalvemeterwaarschuwingsborden. Toch gaan Wildschuts foto’s voorbij de waan van de dag. Ze gaan ook over afstand in tijd. Wie met de ogen van nu door tentoonstelling loopt zal zich verbazen over de foto’s die nog maar een jaar geleden zijn gemaakt. Het toont hoe voortvarend Nederland in korte tijd een corona-industrie optuigde. Elke ruimte lijkt hetzelfde. In de kebab-corner verschijnen net zulke plastic gordijnen als in een ziekenhuiskamer. De lege ruimte waar premier Rutte en minister De Jonge zojuist een van hun persconferenties hebben gehouden doet denken aan een lege kerk, waar de preek via een live stream tot de mensen komt. Een drivethrough testlocatie lijkt op een theater waar de gordijnen nog dicht zijn. Het zijn parallelle werelden die desondanks nagenoeg inwisselbaar blijken.

Document Nederland

Het Rijksmuseum vraagt jaarlijks een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp vast te leggen. Vanaf 1997 gebeurt dat onder de naam Document Nederland. De fotograaf wordt gevraagd om gedurende een jaar een thema of onderwerp uit de actualiteit te volgen en in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een indrukwekkende beeldgeschiedenis van Nederland van de late 20ste en het begin van de 21ste eeuw.

Document Nederland Junior

Naast Document Nederland organiseert het Rijksmuseum voor de dertiende keer ook Document Nederland Junior, de fotowedstrijd voor jongeren. Dit jaar is het voor het eerst dat de winnaars hiervan prominent tentoongesteld worden in de fotogalerie in de Philipsvleugel, in de zaal naast de foto’s van Henk Wildschut. Deze persoonlijke foto’s tonen de gevolgen van de coronacrisis op het dagelijks leven van deze jongeren.

Document Nederland wordt mogelijk gemaakt door Fonds 1975/ Rijksmuseum Fonds en het Familie van Heel Fonds/ Rijksmuseum Fonds.

Document Nederland Junior wordt mede mogelijk gemaakt door The de Vink Foundation/Rijksmuseum Fonds

Onmisbare steun

Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het in deze moeilijke periode mocht ontvangen. Meer dan ooit is duidelijk dat subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden essentieel zijn en blijven voor het Rijksmuseum.