VROUWEN VAN HET RIJKSMUSEUM

Vrouwen van het Rijksmuseum is het onderzoeksprogramma van het Rijksmuseum waarin een betere genderbalans centraal staat. Het project is op 8 maart 2021 – Internationale Vrouwendag – van start gegaan. Voor het eerst in de geschiedenis toonde het Rijksmuseum drie werken van vrouwelijke kunstenaars op de Eregalerij.

VROUWEN VAN HET RIJKSMUSEUM FONDS

Om dit onderzoek te financieren, lanceerde het Rijksmuseum een jaar later, in samenspraak met particuliere begunstigers, het Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds. Sinds 2023 is ook modehuis CHANEL als partner aan dit project verbonden. Het Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds ondersteunt doorlopend onderzoek, educatie, publicaties en aankopen om de zichtbaarheid van vrouwen in de cultuurgeschiedenis van Nederland te vergroten.

MISSIE

Het project Vrouwen van het Rijksmuseum focust op onderzoek om de rol van vrouwen in de cultuurgeschiedenis te verstevigen en te verankeren. Hiermee wordt recht gedaan aan gendergelijkheid en het belang van diversiteit en inclusie.

DOEL

Het Rijksmuseum wil met het onderzoeksproject het vrouwelijke aandeel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis zichtbaar maken en deze verhalen opnemen in de collectiepresentatie, tentoonstellingen en (media)publicaties.

Het project richt zich op drie hoofdthema’s:

  1. Het onderzoeken en aanvullen van werken van vrouwelijke makers in onze collectie, inclusief de registratie daarvan in onze database en het toegankelijk maken via onze collectiewebsite.
  2. Het onderzoeken van levensverhalen van vrouwen die gerelateerd zijn aan objecten in de collectie, met aanvulling van ontbrekende informatie over afgebeelde vrouwen.
  3. Het onderzoeken van de geschiedenis van het Rijksmuseum, met speciale aandacht voor vrouwelijke verzamelaars, schenkers, opdrachtgevers en voormalige medewerkers.

PUBLICATIES

De werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum publiceert regelmatig. De volledige lijst is hier te vinden.

Symposia

Vanaf 2022 tot 2026 organiseert de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum jaarlijks een internationaal symposium onder de algemene noemer Women of the Museum.

PODCAST

In maart 2025 presenteren we de podcastserie Vrouwen van het Rijksmuseum.

De volgende afleveringen in bestaande podcasts gaan over vrouwen:

RIJKSMUSEUM APP – VROUWEN AUDIOTOUR

THE RIJKSMUSEUM BULLETIN

In Vol. 71 No. 1 (2023) en Vol. 73 No. 1 (2025) zijn twee nummers van het bulletin geheel gewijd aan vrouwen.

VIDEO – VROUWEN VAN HET RIJKSMUSEUM

Medewerkers met dank aan het vrouwen van het Rijksmuseum fonds

Marion Anker, Co-voorzitter Vrouwen van het Rijksmuseum en Wetenschappelijk Medewerker
Laurien van der Werff, Co-voorzitter Vrouwen van het Rijksmuseum en Wetenschappelijk Medewerker
Ceri-Anne van de Geer, Wetenschappelijk Medewerker Vrouwelijke Schenkers
Gabriëlle Negrón, Wetenschappelijk Medewerker Collectiedatabase
Nathalie Ho-Kang-You, Projectassistent

De werkgroep bestaat verder uit vertegenwoordigers van verschillende afdelingen binnen het Rijksmuseum: Beeldende Kunst, Geschiedenis, Rijksprentenkabinet, Publiek & Educatie, Development, Communicatie & Marketing, Bureau Collecties, Tentoonstellingen, Service & Veiligheid.

Contact

vrouwen@rijksmuseum.nl

Wilt u een bijdrage leveren of meer informatie ontvangen over schenkingen, neem dan contact op via schenkingen@rijksmuseum.nl of bel 020 6747 497.

MET DANK AAN

Vrouwen van het Rijksmuseum wordt mede mogelijk gemaakt door CHANEL, het Susi Zijderveld Fonds, het Familie Krouwels Fonds, het Machteld Vos & Willem Sijthoff Fonds, het Heleen Dura- van Oord Fonds, het Kind Courage Monique Maarsen Fonds, het Familie Staal Fonds, het Karin van Leeuwen Fonds, het Dreesmann-Beerkens Fonds, Sofronie Foundation, het Linne & Marijn Pijnenborg Fonds, het Jolanda Degen Fonds, het Lara Timmerman Fonds, het Antoinette Rolloos Hueber Fonds, het Hendrikje Crebolder Fonds, Amy Novogratz & Mike Velings, het Femke Dijkhuis Fonds, het Bianca van Galen Fonds, Jenny Reynaerts en het Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds.