Internationaal gewaardeerde kunstenaar Fiona Tan krijgt carte blanche in het Rijksmuseum. Stap in de wereld van Monomania.

VERBEELDING VAN HET INNERLIJKE

Monomania toont Fiona Tans blik op de verbeelding van het innerlijke en het ontstaan van de psychiatrie aan het begin van de 19e eeuw, en de rol die aandachtig kijken speelde bij de diagnose van mentale ‘stoornissen’. Tan, internationaal bekend om haar research-based film- en video-installaties, laat je anders kijken naar een verleden dat verrassend actueel blijkt.

Bij haar zoektocht in de collectie van het Rijksmuseum liet Fiona Tan zich leiden door vragen zoals: wat werd onder monomanie verstaan? Hoe keek men toen naar personen die met mentale problemen kampen? En, vooral: hoe werden die verbeeld?

Théodore Géricault en Edvard Munch

Gefascineerd door de portrettenserie Les Monomanes van Théodore Géricault, onderzoekt Tan hoe kunstenaars en wetenschappers in de 19e eeuw probeerden de psyche te begrijpen. In het depot van het Rijksmuseum zocht ze naar tekeningen, prenten, foto’s, schilderijen en ook maskers, gebruiksvoorwerpen en objecten. Deze combineert ze met bijzondere bruiklenen, zoals Géricaults Portret van een kleptomaan (1820-1824). Ook zijn in de tentoonstelling prenten van Fransisco Goya en Edvard Munch te zien. Dit combineert Tan met eigen werk, zoals de indringende video-installatie Janine’s Room (2025), speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

Tan nodigt je uit om te reflecteren op hoe psychische aandoeningen werden (en worden) gezien en verbeeld. Monomania geeft een nieuwe blik op de collectie van het Rijksmuseum.

Monomania is een oefening in empathie, voorbij het label en het eerste gezicht.

Tonya Sudiono, NRC, 4 ballen

FILMS BIJ DE UITKIJK

Vanaf 17 juli programmeert Filmtheater de Uitkijk een retrospectief van werken van Fiona Tan. Het retrospectief opent met History’s Future, een film die een belangrijk startpunt vormde voor Monomania, en door haar persoonlijk wordt geïntroduceerd. Op vertoon van je Rijksmuseum ticket kun je met korting naar de films.

Tentoonstellingsteksten

Fiona Tan schreef de tentoonstellingsteksten, die in een gids zijn gebundeld. De gids is hier ook digitaal te lezen.

Toegankelijkheid

Fiona Tan: Monomania behandelt onderwerpen die gerelateerd zijn aan mentaal welzijn. De inrichting en teksten zijn een artistieke uiting van kunstenaar Fiona Tan en gebaseerd op onderzoek naar afbeeldingen en teksten uit de 19de en 20ste eeuw. De beschrijvingen kunnen historisch taalgebruik bevatten dat als aanstootgevend kan worden opgevat

Een aantal zalen zijn mogelijk minder goed toegankelijk voor bepaalde doelgroepen:

  • Zaal 5 is relatief donker, met weinig contrast.
  • Zaal 6 heeft lage vitrines en vloernummers.
  • Zaal 7 biedt de mogelijkheid om te luisteren en kijken naar de serie Pickpockets. Voor elk scherm staat een stoel. Zit je in een rolstoel? Vraag dan gerust een beveiliger om de stoel opzij te zetten.
  • Zaal 8 is relatief donker, met weinig contrast. Omdat hier het videowerk van Fiona Tan te zien is, is daar doorlopend sprake van geluid.

Voor het eerst nodigde het Amsterdamse Rijksmuseum een kunstenaar uit om met de eigen collectie en nieuwe kunst een tentoonstelling te maken. Beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan gaat met Monomania de diepte in.

Joke de Wolf, Trouw, 4 sterren

BEDANKT

De tentoonstelling Fiona Tan: Monomania wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds.

4 juli t/m 14 september 2025 

PRIJS

Een bezoek begin je met een starttijd

  • Volwassenen: € 25
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Museumkaart: gratis
  • Vrienden: gratis

Praktische informatie

ADRES

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

TOEGANKELIJKHEID

Rolstoeltoegankelijk
Lift op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

VEELGESTELDE VRAGEN

Bekijk hier

00:19 - Impressie van de tentoonstelling

Een blik op de verbeelding van het innerlijke