Dozen zijn bijzonder interessante studieobjecten, zowel wat betreft vorm als functie. Dit geldt zeker ook voor snuifdozen, die hun charme ontlenen aan hun curiositeit en ambachtelijkheid.

Over het project

In het vroegmoderne Europa was tabak snuiven een populaire manier van tabaksgebruik, vooral onder elites – de luxueuze uitstraling van de snuifdozen in museumcollecties getuigen van hun hoge status. De snuifdoos diende als een modieuze accessoire, waarmee de eigenaar kon pronken en deelnemen aan de gezellige bezigheid van het tabak snuiven.

In vergelijking met de Franse en Britse context is er relatief weinig bekend over Nederlandse snuifdozen en de snuifcultuur. Dit project wil enkele van bovenstaande geschiedenissen rond tabak snuiven uit de vergetelheid halen, waarbij objecten uit de collectie van het Rijksmuseum als aanknopingspunten worden gebruikt.

Doel van het project

Aan het eind van de 17e eeuw ging de opkomst van snuiftabak gepaard met een opkomende markt voor snuifdozen. Ambachtslieden reageerden hierop door een verscheidenheid aan materialen, vormen en versieringen te gebruiken om accessoires in zakformaat te maken, voor zowel praktisch gebruik als om mee te pronken.

Op welke manier kwamen snuifdozen voor in de vroegmoderne Nederlandse samenleving? Wat kunnen deze objecten ons vertellen over de aanwezigheid van luxegoederen in de vroegmoderne periode, over sociale gebruiken en over internationale trends? Dit zijn de belangrijkste vragen waarop het onderzoeksproject een antwoord zoekt.

Researchers

Josephine Koopman
j.koopman@rijksmuseum.nl
Johan Huizinga Fellow

Eveline Sint Nicolaas
e.sintnicolaas@rijksmuseum.nl
Senior conservator Geschiedenis

Alexander Dencher
a.dencher@rijksmuseum.nl
Conservator Meubelen

Partners en Sponsors

Johan Huizinga Fellowship