Dit project onderzoekt de materiële praktijken van het geven van geschenken in de vroegmoderne Ottomaans-Nederlandse wereld en bestudeert de rol van diplomatieke geschenken in de productie van wetenschappelijke kennis.

Over het project

Het Rijksmuseum bezit een bijzondere collectie schilderijen van Jean Baptiste Vanmour, die mensen, ceremonies en rituelen in het Ottomaanse Rijk in het begin van de 18de eeuw afbeelden. In dit project staat de Vanmour-collectie centraal en wordt onderzoek gedaan naar diplomatieke praktijken en lokale tradities. Onderwerp van studie daarbij is de materialiteit van objecten die werden uitgewisseld tussen de Nederlanders en de Ottomanen. Welke nieuwe inzichten kunnen we opdoen door de materiële cultuur van diplomatieke ceremonies te onderzoeken? Hoe vormden de geschenken die werden uitgewisseld tussen Nederlandse ambassadeurs en Ottomanen de aanzet tot nieuwe wetenschappelijke praktijken?

Doel van het project

Het doel van dit project is om de fascinerende materiële wereld rond het geven van geschenken tussen de Nederlanders en de Ottomanen in de 17e en 18e eeuw te ontsluiten. Dit onderzoek draagt bij aan een nieuwe materiële geschiedenis waarin wetenschap en ceremonie met elkaar verweven zijn, wat de complexe relatie tussen materiële cultuur en kennisproductie zichtbaar maakt. Het doel is ook om meer licht te werpen op de geschiedenis van de vroegmoderne wetenschap, door het verhaal te vertellen van de objecten die Nederlandse ambassadeurs aan de Ottomanen schonken.

Researchers

Isin Taylan
i.taylan.cakmak@rijksmuseum.nl
Mellon Postdoctoral Fellow

Eveline Sint Nicolaas
e.sintnicolaas@rijksmuseum.nl
Senior conservator Geschiedenis